Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Google sketch up

Όλοι στον ελεύθερο χρόνο μας ,κάνουμε πράματα που μας αρέσουν. Έτσι, και γω πολλές φορές στον ελεύθερο χρόνο μου , μ’αρέσει να ζωγραφίζω. Επειδή, βαρέθηκα να ζωγραφίζω στις 2 διαστάσεις ,έψαξα στο google και βρήκα το πρόγραμμα google sketch up,με το οποίο μπορώ και ζωγραφίζω στις 3 διαστάσεις.Mε αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να σχεδιάσουμε από καφετιέρες μέχρι ουρανοξύστες.Σκεφτόμουν ,πώς να το μάθω. Μήπως να αρχίζω να πειραματίζομαι;Αλλά, πάντα δεν μπορώ να ξεκινάω έτσι χύμα να δοκιμάζω ένα πρόγραμμα ,αλλά διαβάζω κάποιες βασικές λειτουργίες του, σε κάποιο manual.Μόλις άνοιξα το πρόγραμμα για πρώτη φορά , έλεγε κάπου watch video tutorials.Αμέσως σκέφτηκα εδώ είμαστε! Και όντως τα video tutorials(http://sketchup.google.com/training/videos/new_to_gsu.html) με βοήθησαν πολύ να εξοικειωθώ με κάποιες βασικές λειτουργίες του.

3 είναι τα βασικά εργαλεία του:
(Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ποιά εργαλεία είναι αυτά που κάνουν τις ακόλουθες βασικές λειτουργίες)
1.orbit tool (είναι ένα εικονίδιο στο menu που δείχνει βελάκια που περιστρέφονται)->με αυτό το εργαλείο μπορεί κανείς να δει το σχέδιο από κάθε γωνία.
2.zoom tool->είναι προφανές ότι με αυτό μπορεί να γίνει zoom in και zoom out στο σχέδιο.
3.pan tool (είναι σαν χεράκι στο menu)¨-> Μπορείς να δεις το σχέδιο κουνώντας την εικόνα δεξιά και αριστερά και πάνω –κάτω ,χωρίς περιστροφή.

To μαγικό είναι ότι μπορείς να σχεδιάζεις επιφάνειες και να τις μετατρέπεις σε 3d αντικείμενα με το push tool.Για να σχεδιάσεις μια επιφάνεια είναι εύκολο, καθώς το πρόγραμμα έχει ένα τρισορθογώνιο σύστημα αξόνων(έναν μπλε άξονα, έναν πράσινο και έναν κόκκινο).Αυτό βοηθάει καθώς μπορείς να σχεδιάζεις παράλληλα σ αυτούς τους άξονες και να κάνεις επιφάνειες.
Με το μολυβάκι μπορείς να σχεδιάζεις επιφάνειες.
Η μεγάλη, λοιπόν , ιδέα αυτήν είναι : σχεδιάζεις επιφάνειες και τις μετατρέπεις σε 3d.
Πραγματοποίησα και screencasting γιατί σίγουρα θα γίνει πολύ πιο κατανοητή η χρήση του :


Πιστεύω ότι τα video tutorials με βοήθησαν πολύ στο να καταλάβω πώς να χρησιμοποιώ κάποιες βασικές λειτουργίες του sketch up,και αυτό γιατί όσο να ναι βιντεο είναι και δείχνουν παραστατικά πώς να σχεδιάσεις αντικείμενα. Μακάρι να υπήρχαν για τα περισσότερα λογισμικά video tutorials, και όχι ατέλειωτα κατεβατά με κείμενο. Eπιπλέον , το γεγονός ότι πάντα πριν χρησιμοποιήσω ένα λογισμικό, διαβάζω (ή παρακολουθώ σε βίντεο)τις βασικές λειτουργίες του σε ένα tutorial ,με βοήθησε πολύ. Και αυτό γιατί ,νομίζω ότι όταν ανοίγω ένα άγνωστο πρόγραμμα και πατάω ότι να ναι για να το μάθω ,αργώ και μπερδεύομαι αρκετά μέχρι να εξοικειωθώ μαζί του. Ενώ ,όταν διαβάζω πρώτα κάποιες πολύ βασικές λειτουργίες ,η εξοικείωση γίνεται πιο ομαλή.

Στο μέλλον ,ίσως μάθω αυτό το λογισμικό καλύτερα.Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μεγάλη ,γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι ευχάριστη για μένα.Πιστεύω πως έκανα μια καλή αρχή και ότι έμαθα σωστά τις βασικές λειτουργίες,αποκτώντας έτσι μια σταθερή βάση ώστε να μάθω τις πιο πολύπλοκες λειτουργίες του.Η επόμενη πρόκληση για μένα ,έιναι να μάθω να σχεδιάζω ένα σπιτάκι.(http://www.youtube.com/watch?v=w4s6H4ku6ZY)

3 σχόλια: