Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

μtorrent-Επιτάχυνση της ταχύτητας που κατεβαίνουν τα αρχεία

Αυτό το γεγονός είχε χαθεί από το blog μου,δεν ξέρω γιατί και τώρα το ξαναβγάζω.Απλά το επισημαίνω.

Εδώ και καιρό χρησιμοποιώ το μtorrent για να κατεβάζω ταινίες,προγράμματα ,βιβλία κ.ο.κ. Χθες ,που χρειάστηκε να κατεβάσω μια ταινία, έμαθα ορισμένα πράγματα για αυτό το πρόγραμμα.Οι ταχύτητες ποικίλουν από αρχείο σε αρχείο όταν το ανέβαζουμε ή κατεβάζουμε ανάλογα:με το πόσοι leechers και seeders είναι online ,και με την ταχύτητα upload καθενός απ'αυτούς.Συγκεκριμένα ,Leechers-->Αυτοί που έχουν κομμάτι του αρχείου
Seeders -->Αυτοί που έχουν ολόκληρο το αρχείο. Παλιά ,προσπαθούσα να κατεβάσω μια ταινία και αργούσε παρα πολύ,και τελικά τα είχα παρατήσει ,αλλά τωρα παρατήρησα ότι κάνοντας δεξί κλίκ στο torrent ,και πηγαίνοντας καταμερισμός ορίου λήψης και καταμερισμός ορίου αποστολής ,μπορείς να καθορίσεις πόσα kb/sec θες να λαμβάνεις. Ένας φίλος μου ,μου είπε ότι δεν γίνεται να βάλεις καταμερισμό αποστολής τον μικρότερο,αλλά πρέπει να βρείς την χρυση τομή,που θα κάνει το ποσοστό από το αρχείο που λαμβάνεις μέγιστο.Βαζοντας μεχρι το 80% της μεγιστης upload ταχυτητας σου εχεις την καλυτερη αποδοση στις γραμμες ADSL, οποτε στα 18-20 kbyte/sec είναι η καλυτερη ρυθμιση για μεγιστο Upload ειναι 14-15 kbyte/sec.Αυτό ειναι αναμενόμενο,καθώς δεν είναι λογικό κάποιος που κατεβάζει ένα αρχείο,να μην βοηθάει και αυτός ,στο να στέλνεται περιεχόμενο σε άλλους downloaders που κατεβάζουν το ίδιο αρχείο.
Επιπλέον παρατήρησα ότι στο κάτω μέρος του παραθύρου του προγράμματος εμφανίζεται ο ρυθμός upload και download ,με μορφή διαγράμματος, συναρτήσει του χρόνου. Απορώ πως δεν είχα προσέξει τόσο καιρό ,τον καταμερισμό ορίου λήψης και αποστολής. Πολλές φορές ,βαριέμαι να προσπαθώ να μάθω ένα πρόγραμμα και οι γνώσεις που μαθαίνω γι αυτό είναι τυχαίες. Δηλαδή ,είτε το βρίσκω μόνη μου τυχαία ,είτε προσπαθώ να μάθω κάτι επειδή το χρειάζομαι εκείνη τη στιγμή, ή θα το μάθω τυχαία από κάποιον φίλο μου. Ένα πρόγραμμα προσπαθώ να το μάθω καλά ,μόνο όταν με ενδιαφέρει αρκετά. Στο κάτω κάτω ,στο συγκεκριμένο μαθησιακό γεγονός ,ήταν ένα απλό δεξί κλικ πάνω στην ταινία που κατεβαίνει για να διαπιστώσω ότι μπορεί να κατεβεί και πιο γρήγορα. Βέβαια, τυχαία το έμαθα, επειδή έτυχε εκείνη τη μέρα να έχω διάθεση να πειραματιστώ λίγο με το πρόγραμμα. Θα μπορούσα να πειραματιστώ από την αρχή μαζί του, και να κατέβαζα πολλές περισσότερες ταινίες και πολύ πιο γρήγορα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι άλλη φορά θα πρέπει να καταπολεμάω αισθήματα βαρεμάρας, και να προσπαθώ να μάθω κάποιες λειτουργίες των προγραμμάτων(από την αρχή της χρήσης τους) που χρησιμοποιώ, έστω κάποιες βασικές, για να κερδίζω χρόνο. Τώρα ,αφού έμαθα αυτό το tip ,θα κατεβάζω περισσότερες ταινίες. :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου